Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Kiipeilyreitti

Kiipeilyreitti

Pystytämme neljä yläleiriä perusleirin yläpuolelle auttamaan asteittaisessa sopeutumisessa korkeuteen ja toimimaan välitukikohtina sekä välinevarastoina huipulle kiivettäessä. Jotta tiimin kiipeilijät sopeutuvat korkeuteen, tulevat he kiipeämään useita kertoja yläleirien ja perusleirin väliä sekä yöpymään ylemmissä leireissä ennen yritystä kiivetä huipulle.

Camp 1 on 6100 metrin korkeudessa juuri Khumbun jäävirran yläpuolella. Reitti Camp1:een vaihtelee vuodesta toiseen, sillä Khumbun jäätikkö on jatkuvassa liikkeessä. Reitti voi olla hyvinkin sokkeloinen ja pitää sisällään useita railojen ylityksiä. Tämä on yksi koko kiipeilyreitin vaarallisimmista osuuksista, sillä jäätikön liikkeen vuoksi suuria jäälohkareita voi murtua irti seinämistä periaatteessa milloin vain. Minimoimme riskit kiipeämällä jäävirran läpi aina mahdollisimman aikaisin aamulla tai aamuyöllä, jolloin lämpötila on pakkasen puolella ja jäätikkö on vakaampi. Matka Perusleiristä Camp1:een kestää n. 6 tuntia.

Camp 2 on 6400 metrin korkeudessa keskellä ns. Hiljaisuuden Laaksoa. Laakson toisella puolella kohoaa Everest 8848 metrin korkeuteen ja toisella puolen Lhotse (8501m) sekä massiivinen Lhotse-Nuptse harjanne. Reitti Camp1:stä Camp2:een on loivaa lumista rinnettä ja vie aikaa muutaman tunnin. Reitti merkitään tarkkaan, sillä matkalla on useita railoja. Kun tiimi on sopeutunut korkeuteen, tulemme kiipeämään perusleiristä suoraan Camp2:een, sillä sen sijainti on suotuisampi ylempiin leireihin etenemisen kannalta.

Camp 3 on 7300 metrin korkeudessa keskellä Lhotse-seinämää. Reitti Camp2:sta kohti Camp3:a on ensin helppoa ja loivaa lumista rinnettä. Noin tunnin etenemisen jälkeen saavutaan Lhotse seinämän juurelle, joka on jyrkkä 1000 metriä korkea jääseinämä. Todellinen kiipeäminen alkaa tästä! Camp3 on suunnilleen seinämän puolivälissä. Kaivamme lumiseen ja jäiseen rinteeseen muutaman metrin levyiset ulokkeet teltoillemme. Camp3 sijaitsee niin jyrkässä rinteessä, että kiipeilijöiden on jatkuvasti oltava kiinnitettyinä köysiin. Kiipeäminen Camp2:sta Camp3:een vie aikaa 6-8 tuntia.

Camp 4 on eteläsolassa 7950 metrin korkeudessa ns. ”kuoleman vyöhykkeellä”. Näin korkealla ihmiskeho ei enää palaudu rasituksesta vaan käytännössä heikkenee koko ajan hitaasti. Keskimäärin ihminen selviää näin korkealla vain muutamia päiviä. Reitti Camp3:sta kohti Camp4:ää jatkaa jyrkkää ja raskasta nousua Lhotse seinämällä kiinteitä köysiä pitkin. Eteläsola on vaikuttava näky. Se on kooltaan muutaman jalkapallokentän kokoinen ja usein erittäin tuulinen paikka. Ensimmäisen kerran tiimin kiipeilijät näkevät nyt yli harjanteen kohti Tiibetiä sekä suuren osan kiipeilyreitistä kohti Everestin huippua. Aikaisempien retkikuntien läsnäolon Eteläsolassa näkee hylätyistä happipulloista ja tuulen repimistä teltoista.

Huipulle! Kun korkeuteen sopeutuminen on suoritettu tyydyttävästi, lepäävät tiimin jäsenet useamman päivän joko perusleirissä tai alemmissa kylissä. Huipulle kiipeäminen aloitetaan perusleiristä kiipeämällä suoraan Camp2:een. Seuraavana päivänä tiimi etenee sään salliessa Camp3:een ja lepää siellä yhden yön. Seuraavana päivänä kiivetään aamulla eteläsolaan Camp4:ään ja jälleen levätään iltapäivä ja ilta. Kiipeämisen huipulle aloitamme Camp 4:stä eteläsolasta illalla n. klo 22:00. Kiipeäminen huipulle kestää hyvissä sääolosuhteissa n. 10 tuntia ja laskeutuminen takaisin eteläsolaan n. 6 tuntia. Tiimi kiipeää lisähapen turvin, sillä se lisää turvallisuutta ja vähentää paleltumien riskiä merkittävästi.


Everest-faktoja