Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Dokumentti

Tietoa Sky Climbers: The Journey to Everest -dokumentista

Dokumentti kertoo kolmen kiipeilijän halusta valloittaa maailman korkein vuori, Mount Everest, ja unelmasta tehdä historiaa auttamalla Anne-Mari Hyryläinen ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman huipulle. Elokuva on seikkailu ääriolosuhteisiin, matka kiipeilijän sielunmaisemaan ja kertomus kulttuurirajat ylittävästä ystävyydestä. Miksi ihminen lähtee tällä huimalle matkalle? Mitä uhrauksia se vaatii? Miten lähipiiri suhtautuu matkaan?

Seikkailu alkaa 28.03.2010. Sinut on kutsuttu mukaan.

Voit katsoa myös aiemmat esittelyvideot alta.

Everest-kuvamateriaali: Samuli Mansikka

Dokumentin ohjaa Tuukka Kouri

Mikä on maailman korkein vuori?” Jos esität tämän kysymyksen ihmisille missäpäin maailmaa tahansa, ei kestä kauaakaan, kun joku vastaa: Mount Everest. Maailmassa ei ole montaa yhtä tunnettua paikkaa tai asiaa kuin Mount Everest. Sagarmatha – taivaan otsa. Mitä ihmiset tietävät oikeasti maailman korkeimmasta vuoresta? Moni ei tiedä muuta, kuin että se on maailman korkein vuori. Miltä siellä näyttää? Miksi sinne kiivetään? Keitä ovat nämä ihmiset, jotka sinne nousevat? Näihin kysymyksiin moni ei tiedä vastausta. Tämän dokumentin avulla etsimme vastauksia kysymyksiin, jotkä ympäröivät vuorikiipeilyä ja Everestiä.

Minua kiinnostaa ymmärtää ihmistä, jolla on niin kova tunteen palo sisällään, että hän haluaa päästä maailman huipulle. Matkalla on varmasti lukuisia esteitä, mutta luovuttaa ei saa, on jaksettava. Kysymys kuuluukin: miksi? Mistä löytyy se voima jatkaa matkaa, vaikka keho huutaa: pysähdy! Syitä on monia ja niiden löytäminen luo mielenkiintoisen matkan päämäärätietoisten ihmisen maailmaan. Nyky-yhteiskunnassa haasteet usein jätetään toteuttamatta, kun mukavuudenhalu saa otteen ja usein asiat hoidetaan helpoimman kautta. ”Antaa muiden stressata, tämä asia ei kuulu minulle”, tuon lauseen jokainen meistä on varmaan kuullut enemmän kuin kerran. Kipuakaan ei tarvitse enää kestää, särkylääkkeillä pieninkin särky saadaan kuriin. Ihmiset ovat pehmenneet.

Olin jo pitkään miettinyt projektia, jossa pääsisin kuvaamaan ihmistä, joka haluaa antaa kaikkensa tavoittaakseen unelmansa. Kun kuulin Juutisen Jussilta hänen huimasta hankkeestana, olin puulla päähän lyöty: tässä oli se tarina, jota olin jo vuosia etsinyt. Tämä tarina on pakko kertoa: tarina ihmisistä, jotka irtautuvat arjen oravanpyörästä tavoittaakseen unelmansa. Everestille nousijat antavat kaikkensa ja venyvät äärimmäisyyksiin välittämättä kivusta. Kaveriin luotetaan kuin muurin, sillä hädän hetkellä kiipeilijäkumppani on se, johon on voitava luottaa. Jos jotain sattuu, niin ei voi jäädä vierelle katsomaan ja odottamaan, että ”hoitakoon joku muu tämän, tämä ei kuulu minulle”. Vuorilla se kuuluu. Se on mielestäni kiehtovaa, uskallus rikkoa rajoja. Halu - halu tehdä, halu luottaa, halu onnistua. Siitä se kaikki lähtee, halusta. Ilman sitä ei tämä dokumenttikaan olisi mahdollinen.

Dokumentin kolmella päähenkilöllä on eri syyt nousta huipulle: Anne-Mari haluaa ylittää itsensä ja rikkoa rajoja – tehdä suomalaista urheiluhistoriaa; Jussi haluaa löytää äärimmäisen kauneuden ja tuottaa huikean dokumentin matkasta; ja Lhakpa haluaa viedä Sky Climbers –tiimin turvallisesti maailman huipulle ja tässä onnistuessaan turvata perheensä elannon. Silti jokaista Everestille lähtevää kiipeilijää yhdistää yksi tekijä: halu seistä maailman huipulla.

Itselleni vuorikiipeily ja Everest on lapsuuden haave. Näin lapsena dokumentin Sir Edmund Hillarysta ja Sherpa Tenzing Norgaysta, jotka valloittivat ensimmäisinä Mount Everestin vuonna 1953. Heidän seikkailunsa muotoutui mielessäni tarinaksi: pihan lumikasa oli Everest ja minä olin ensimmäisenä suomalaisena nousemassa huipulle. Halusin niin pitkään olla ensimmäinen suomalainen Everestin huipulla. Onneksi Veikka Gustafsson hoiti homman puolestani vuonna 1993. Oma kuntoni ei todennäköisesti olisi huiputusta kestänyt ja kenties antaisin periksi kivusta huutavalle keholleni. Sky climbers –tiimin mukana saan kertoa tarinaa ensimmäisen suomalaisen naisen matkasta kohti maailman huippua. Ympyrä on siis sattumusten kautta sulkeutumassa. Lapsuuteni haave muuttui siihen, että pääsen taltioimaan toisen haaveen toteutumista.

Ohjaajana dokumentti tarjoaa myös minulle mahdollisuuden kuvata toinen toistaan hienoimmissa kohteissa ja ääriolosuhteissa maailman huipulla. Minua kiinnostaa, henkilöiden ohella, tämän dokumentin mahdollisuus kuvata luonnon eri kasvoja. Voisikin sanoa, että luonto on dokumenttimme neljäs henkilö. Näemme kuvia Suomen kesästä ja talvesta, lämpöä meille tarjoaa Dubain kadut ja vilkkautta Katmandu. Se näytelmä, minkä luonto tarjoaa meille Everestin rinteillä, tulee aivan varmana olemaan kerrassaan sanoin kuvaamattoman kaunis. Moni ohjaaja ei saa koskaan mahdollisuutta taltioida suomalaista urheiluhistoriaa, joten on kunnia olla mukana tämän mittakaavan hankkeessa. Pelkästään tämän dokumentin taltioiminen on saavutus kerrakseen, koska kuvauspaikkojen välimatkat ovat pitkät ja vuorilla kuvaaminen on äärimmäisen haasteellista. Yksikin kilo voi olla liikaa ja väärä liike voi olla kohtalokas. Onneksi nykytekniikan ja suomalaisen sisun avulla pystymme kuvaamaan tämän elämää suuremman seikkailun suhteellisen turvallisissa olosuhteissa.

Matka Everestille tarjoaa puitteet huimalle tarinalle, jota on mukava seurata kotisohvan lämmöstä. Katsoja pääsee tutustumaan kanssamme Everestin huimiin maisemiin, Sherpa-kulttuuriin, kiipeilijöiden arkeen ja harjoituskauden etenemiseen. Mikä hienointa: Anne-Marin onnistuessa tavoitteessaan olemme taltioineet palan suomalaista urheiluhistoriaa jälkipolville.  

—Tuukka Kouri