Vaihda kieleksi suomi Change language to English
Sky Climbers

Tiimi

Lhakpa Sherpa

Ikä: 35

Ammatti: vuorikiipeilijä ja vuoristo-opas

Koulutus: vuoristo-opas

Tavoite: Organisoida ja johtaa Sky Climbers retkikunta turvallisesti Mount Everestin huipulle ja takaisin.


Kuka Lhakpa Sherpa on?

Lhakpa on kiipeilijä jo geneettiseltä perimältään. Hän syntyi ja vietti lapsuutensa Nepalissa, Kanku-Meran kylässä, Solu Khumbun alueella hyvin lähellä Mount Everestiä. Everestin ylväs silhuetti on kuulunut Lhakpan horisonttiin jo pikkupojasta lähtien. Nykyisin Lhakpa asuu Kathmandussa vaimonsa Peman ja kolmen lapsensa kanssa.

Miten Lhakpa päätyi kiipeilyn pariin?

Kuten monessa asiassa elämässä, myös vuorikiipeilyssä on aina aloitettava alhaalta vuoren juurelta. Sama nyrkkisääntö pätee nuoreen Sherpaan, joka haluaa luoda uraa Nepalin kiipeilymatkailun parissa. Lhakpa aloitti kiipeilyuransa kantajana vuonna 1990. Hän vietti kolme vuotta kantaen selässään painavia kuormia eri vaellusmatkailuyritysten leivissä. Vuonna 1993 Lhakpa eteni retkikuntakokin keittiöapulaiseksi ja viimein vuonna 1996 hän aloitti työn vaellus- ja kiipeilyoppaana. Ensimmäinen opaskomennus vei Lhakpan ryhmineen suositun trekkausvuoren - Island Peakin - huipulle yli 6000 metrin korkeuteen. Lhakpa itse näkee tämän ensimmäisen opaskomennuksen Sherpa-uransa alkuna. Vuodesta 2002 asti Lhakpalla on ollut oma kiipeilyalan yritys, jonka kautta hän organisoi vaelluksia ja vuorikiipeilyretkikuntia.

Mitä kiipeily merkitsee Lhakpalle ja mitkä ovat hänen tavoitteensa?

Ensisijaisesti vuorikiipeily on Lhakpalle työtä ja keino tienata kohtalainen toimeentulo perheelleen. Vuorikiipeily ei kuitenkaan ole Lhakpalle pelkkää työtä, sillä hän kuvailee itseään intohimoisena kiipeilijänä ja tunnustaa vilpitöntä rakkautta vuoria kohtaan. Lhakpa aloitti kiipeilyn ja suuntautui kiipeilyn pariin ammatillisesti, sillä hän kokee kiipeilyn erittäin tärkeäksi osaksi nykyistä Sherpa-kulttuuria ja -identiteettiä. Lhakpa ei missään vaiheessa edes ajatellut tekevänsä jotain muuta työtä.

Lhakpan ensisijainen tavoite kiipeilyn suhteen on aina ylittää itsensä ja onnistua organisoimaan kiipeilyretkikunta menestyksekkäästi kaikki näkökulmat huomioiden. Kiipeilijänä hän tavoittelee aina vuoren huippua ja turvallista laskeutumista. Retkikunnan johtajana ja organisoijana hän haluaa saavuttaa huipun yhdessä tiimin kiipeilijöiden kanssa ja olla mukana luomassa uskomattomia muistoja. Lhakpalle turvallinen kotiinpaluu on aina huipun saavuttamista tärkeämpää.

Mitä Everest merkitsee Lhakpalle ja mitä hän odottaa retkikunnalta?

Lhakpa on kiipeillyt lukemattomilla yli 6000 ja 7000 metriä korkeilla vuorilla. Hän on myös saavuttanut Cho Oyun (8201m) huipun. Everestin huippu on hänellä vielä valloittamatta ja Lhakpa näkeekin tämän retkikunnan hänen tähänastisen uransa kohokohtana. Everestin valloitus on monen kiipeilijän, niin myös Lhakpan, yksi suurimmista unelmista.

Everestillä on Lhakpalle myös suuri ammatillinen merkitys, sillä Everestin kiivenneillä Sherpoilla on kiipeilypiireissä muita korkeampi status, varmempi työtilanne ja tasaisempi asiakasvirta. Everestin huiputus toisi siis optimistisemmat tulevaisuuden näkymät Lhakpalle, hänen vaimolleen, lapsilleen ja koko hänen perheelleen. Lhakpa sanoo hänen perheensä olevan suurin yksittäinen syy lähteä tavoittelemaan Everestin huippua.

Lhakpan blogi